استرداد جهیزیه از طریق سیاهه یا لیست جهیزیه
راهکار قانونی خروج جهیزیه از منزل توسط زن ارائه دادخواست استرداد جهیزیه است. از طریق این دادخواست زوجه می تواند تمام جهیزیه خود را پس بگیرید.
بنابراین بهتر است که از روشی قانونی اقدام به استرداد جهیزیه نمود، مثلا استرداد جهیزیه از طریق سیاهه یا لیست جهیزیه به آسانی ممکن است؛ اما استرداد جهیزیه بدون سیاهه کمی دشوار است.
یکی از مشکلات زوجین در زمان جدایی، همین مساله استرداد جهیزیه و روش آن است. بهتر است که زوجین در این مساله به توافق برسند. اما از آن جا که موضوع استرداد جهیزیه ضمن دعوای طلاق طرح می شود، ظاهرا این امر آسان نیست.
اصولا در زمان دادخواست استرداد جهیزیه، زن باید مدرکی دال بر مالکیت خود نسبت به جهیزیه به دادگاه ارائه نماید که این دلیل عرفا با نام سیاهه یا لیست جهیزیه که تعریف آن بیان شد، شناخته می شود و در بسیاری از شهرها چنین امری مرسوم است.
دعوی استرداد جهیزیه از دعاوی رایج محاکم است و قضات بر مبنای ماده ۲۹ قانون حمایت از خانواده که دادگاه باید در رأی صادره خود مبنی بر طلاق، تکلیف مسائل مالی را مشخص کند. بر همین اساس درباره جهیزیه تعیین تکلیف میکند.
نکته مهمی که در مورد سیاهه جهیزیه بیان شد این است که این لیست باید به امضاء مرد برسد. چرا که سیاهه نیز مانند هر سند دیگری، در صورت امضاء، تبدیل به سند عادی می شود که در موقع طرح دعوا می توان به آن استناد نمود و اگر در دفتر اسناد تنظیم شود حکم سند رسمی پیدا می کند.
همچنین بهتر است، دو مرد که ترجیحا از بستگان مرد باشند به عنوان شاهد سیاهه را امضاء و آن را در اختیار خانواده زن قرار ذهند تا در زمان بروز اختلاف بتوان به آن استناد نمود.
برخی از خانواده ها وسایلی که مرد به عنوان کمک جهیزیه خریده را هم جزء لیست جهیزیه می آورند و مرد نیز معمولا آن را امضا می زند. در این صورت، از آنجا که مرد مالک این وسایل است، می تواند با ارائه دلیلی مبنی بر مالکیت این اموال، آنها را گرفته و از استرداد آن ها امتناع کند، مثلا فاکتور خرید را به دادگاه تقدیم کند.
اموالی که توسط شوهر تهیه شده در حکم جهیزیه و یا جزیی از جهیزیه نیست و زن نمیتواند در دعوی استرداد جهیزیه، آن اموال را هم مطالبه کند.
https://dadkaar.com/
- ۹۹/۰۶/۲۹