رسیدگی به پرونده های دعاوی سرقفلی
دعاوی سرقفلی و حق کسب و پیشه نامی آشنا برای مستاجران و موجران است. حق سرقفلی، یکی از حقوقی است که برای دفاع از منافع مستاجر ملک تجاری تعیین شده است. به عنوان مثال: اگر شما ملک خود را در اختیار فردی قرار دهید؛ آن ملک پیش از اجاره رونق خاصی نداشته است ولی مستاجر بتواند با کسب و کار خود آنجا را رونق ببخشد، حق سرقفلی برای او محفوظ است و شما نمیتوانید به راحتی او را از آنجا بیرون کنید و تمامی زحمات مستاجر را بر باد دهید!
فردی که برای نخستین بار ملکی را جهت استفاده تجاری اجاره میکند، باید سختی زیادی را تحمل کند و تلاش زیادی داشته باشد تا محصول و برند او شناخته شود. دراین راه ممکن است تا مدت ها سود چندانی از تجارت خویش عاید او نگردد، اما پس از گذر زمان و به ثمر رسیدن تلاش ها و صبر مستاجر در شناساندن محصول و برند تجاری خویش به سایرین، کسب و کار او رونق خواهد گرفت و مشتریان بی شماری خواهد داشت.
بنابراین کسی که سبب رونق ملک شما شده است، مستاجر و تلاش های اوست؛ پس در قانونی حقی به عنوان سرقفلی برای او تعیین شده است.
حال ممکن است شرایطی پیش آید که قرارداد تنظیم شده بین شما و مستاجر نقض شود، در این صورت دعاوی سرقفلی پدید میآید و شما برای رسیدگی به دعاوی خود نیاز دارید تا وکالت دعاوی سرقفلی را به یک وکیل خبره بسپارید.
آیا سرقفلی و مالکیت با یکدیگر متفاوت هستند؟
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که آیا میان سرقفلی و مالکیت تفاوتی وجود دارد یا خیر؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت تفاوت حق سرقفلی طبق قانون مختص مستاجر مغازه است این در حالی است که مالک ملک نمی تواند مالک سرقفلی هم باشد. از سوی دیگر مالک می تواند ملک خود را بفروشد اما حق سرقفلی هم چنان برای مستاجر وجود دارد و مالک جدید نمی تواند در ملک تصرف کند مگر آنکه مستاجر با دریافت حق سرقفلی یا یک دلیل قانونی ملک را تخلیه کند.
انواع دعاوی سرقفلی رایج در کشور
- دعوی مطالبه سرقفلی
- تخلیه محل سرقفلی به جهت تغییر شغل
- تخلیه محل سرقفلی به جهت نیاز شخصی به کسب یا سکونت
- تخلیه محل سرقفلی به جهت عدم پرداخت اجاره بها
- تخلیه محل سرقفلی به جهت تعدی و تفریط
- تخلیه محل سرقفلی به جهت انتقال به غیر
- دادخواست تخلیه محل سرقفلی به جهت تخریب و نوسازی
- تعدیل اجاره های محل سرقفلی
دلایل اقدام به طرح دعاوی سرقفلی
یکی از مهم ترین و اصلی ترین دلایلی که امروزه در دادگاه ها دعاوی سرقفلی مطرح میشود، نقض قرارداد و درخواست تخلیه ملک قبل از اتمام قرارداد از مستاجر توسط موجر است.
در چنین مواقعی قانون کشور ما این امکان را برای مستاجر ایجاد کرده است تا طبق ماده ماده ۵ قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال ۱۳۷۶ برای اقامه دعوا به مراجع قانونی ذیصلاح مراجعه کند.
در متن این ماده آمده است که، چنانچه مستاجر در مورد مفاد قرارداد ارائه شده از سوی موجر مدعی هرگونه حقی باشد ضمن اجرای دستور تخلیه شکایت خود را به دادگاه صالح تقدیم و پس از اثبات حق مورد ادعا و نیز جبران خسارات وارده حکم مقتضی صادر میشود.
توجه داشته باشید که در صورتی که شکایت مستاجر اثبات شود و از جانب مقام قضایی نیز حکم پرداخت مبلغ سرقفلی صادر شود، موجر وظیفه دارد تا در طی ۱۰ روز، مبلغ سرقفلی را به مستاجر پرداخت کند، در غیر این صورت مستاجر پس از طی نمودن مراحل حقوقی و قانونی میتواند برای توقیف اموال موجر برای دریافت میزان مبلغ سرقفلی اقدام نماید
روند رسیدگی به پرونده های دعاوی سرقفلی چگونه است؟
روند رسیدگی به پرونده های دعاوی سرقفلی آهوپای در محاکم قضایی به طور خلاصه به مراحل زیر تقسیم می گردد:
- تنظیم و تقدیم دادخواست.
- رفع نقض و تعیین شعبه.
- تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ وقت به اصحاب دعوا.
- حضور در جلسه رسیدگی و طرح و دفاع از پرونده.
- ارجاع امر به کارشناسی و ابلاغ و اعتراض به نظریه کارشناسی.
- بررسی اسناد و مدارک و کارشناسی و صدور رای بدوی توسط دادگاه بدوی.
- اعتراض به رای (تجدیدنظرخواهی) یا پاسخ به لایحه تجدیدنظر خواهی.
- تعیین دادگاه تجدیدنظر برای رسیدگی دوباره.
- رسیدگی دادگاه تجدیدنظر و صدور رای قطعی.
- ابلاغ دادنامه تجدید نظر خواهی به اصحاب دعوا.
- تقاضای تشکیل پرونده اجرایی از دادگاه بدوی.
- اجرای رای از طریق اجرای احکام
وکالت دعاوی سرقفلی آهوپای
برای رسیدگی به دعاوی شما نیاز است تا مراحل قانونی زیادی طی شود، از اینرو وجود یک وکیل الزامی است. شما میتوانید با گروه آهوپای تماس بگیرید و مشاوره رایگان دریافت کنید. وکلای خبرهای که در آهوپای مشغول به فعالیت هستند، پرونده های زیادی را در رابطه با دعاوی سرقفلی با موفقیت به اتمام رسانده اند. در صورت وجود مشکل در زمینه دعاوی ملکی، وکالت خود را به وکیل سرقفلی آهوپای بسپارید.
- ۹۹/۱۲/۰۱