وکالت

نکات مهم حقوقی

وکالت

نکات مهم حقوقی

  • ۰
  • ۰

 

جرم زنا چیست و چه مجازاتی در پی دارد؟ (مقاله جامع)

 

زنا به عنوان یکی از بزرگترین گناهان کبیره در احکام اسلامی در قوانین جمهوری اسلامی نیز مجازات سنگینی دارد. البته لازم به ذکر است مجازات زنا در صورتی اعمال می‌شود که فرد اسناد و دلایل محکمی برای ارائه و اثبات در دادگاه وجود داشته باش.
در این مقاله وکیل جرایم کیفری و روابط نامشروع گروه وکلای آهوپای به تعریف درست زنا به زبان ساده، انواع آن و مجازات آن می‌پردازد.

 

زنا در حقوق کیفری چه تعریفی داد؟

زنا به نزدیکی مرد و زن بدون وجود محرمیت سببی اطلاق می شود. بدان معنی که زن و مرد بدون جاری شدن صیغه محرمیت با یکدیگر همبستر شده و دخول صورت بگیرد.

نکته: این نزدیکی به معنای آمیزش جنسی بوده و مواردی همچون آغوش و بوسه به عنوان جرم زنا جرم انگاری نمی‌شود و صرفا در دسته روابط نامشروع قرار می‌گیرد.

جرم زنا در صورتی به وقوع می پیوندد که علاوه بر موارد فوق زن و مرد عاقل، بالغ و نسبت به انجام این عمل اختیار داشته باشند. در نتیجه زن یا مرد نسبت به این موضوع آگاهی نداشته (به هر دلیل)، فرد مجازات حد محکوم نمی‌شود و فقط فردی که نسبت به این موضوع آگاهی داشته محکوم به مازات حد است.

 

زنا در حقوق کیفری بر چند قسم است؟

در قانون فقه و حقوق ایران، جرم زنا به ۴ نوع تقسیم شده که در ادامه به معرفی و تشریح هر یک خواهم پرداخت:

 

ـ زنا محصن یا محصنه

زنای محصنه به این معنی است که شخص زنا کننده به صورت قانونی و عرفی همسر داشته باشد (دائمی) و با وجود توانایی در برقراری ارتباط با همسر خود، به رابطه جنسی با فرد دیگری اقدام کند.
نکته: اگر زن متاهل زنا کند به آن زنا محصنه و اگر مرد متاهل این عمل را انجام دهد به آن زنا محصن گفته می‌شود.

اگر یکی از زوجین به یکی از دلایل مسافرت(طولانی)، حبس، حضیض، نفاس، بیماری مانع از مقاربت مانند ایدز به رابطه جنسی با فرد دیگری که با وی محرم نیست اقدام کند زنا رخ داده اما زنا محصن یا محصنه نیست.

 

ـ زنای غیر محصن یا محصنه

اگر فرد زنا کننده (زانی) مجرد بوده و همسر قانونی و عرفی داشته باشد و در سلامت عقل، بلوغ و هشیاری نسبت به برقراری رابطه جنسی با فرد دیگری اقدام کند، زنای غیر محصنه رخ داده است.

 

ـ زنا به عنف

زنای به عنف (تجاوز به عنف) یا برقراری رابطه جنسی با توسل به زور، اجبار، ارعاب و تهدید در این دسته قرار می‌گیرد. در این مورد اغفال و فریب دختر نابالغ و یا استفاده از مواد بیهوش کننده، مست کننده و … به نیت تجاوز در حکم زنای به عنف قرار می‌گیرد.

نکته: زنا به عنف معمولا در ذهن ما تجاوز مرد بر زن را تداعی می‌کند در حالی که این موضوع می‌تواند برعکس نیز باشد.

 

ـ زنا با محارم (نسبی)

محارم نسبی، افرادی هستند که فرد به علت رابطه خونی به آن ها محرم می باشد مثل مادر،خواهر،عمه،خاله، دایی، عمو و … ؛ زنا با محارم نسبی به این معنی است که فرد با یکی از این محارم که ازدواج و برقراری ارتباط با وی حرام است رابطه (جنسی) برقرار کند.
نکته: این موضوع از معدود مواردی است که در تمام مذاهب، ادیان و … ممنوع و تقبیح شده است.

 

مجازات جرم زنا

در قانون کیفری ایران جرم زنا دارای سه نوع مجازات کلی دارد که در ادامه به بررسی هریک می‌پردازیم.

 

ـ حکم اعدام

مجازات اعدام در موارد فوق جاری خواهد شد:
رابطه با محارم نسبی
رابطه مرد غیر مسلمان با زن مسلمان که موجب اعدام مرد زناکار می شود
اگر فرد زنا کار در گذشته به دلیل ارتکاب جرم زنا (سه بار) به حکم شلاق محکوم شده باشد در مرتبه چهارم به اعدام محکوم خواهد شد.
زنای به عنف (تجاوز به عنف)

ـ حکم شلاق

مجازات شلاق در صورتی اجرا می شود که زنا غیر محصن باشد (۱۰۰ ضربه شلاق) البته همانطور که گفته شد این موضوع سه بار قابل اجرا بوده و پس از آن مجرم به اعدام محکوم خواهد شد.

نکته ای در مورد مجازات شلاق برای زنا:
در زنا با محارم نسبی و زنای محصنه، اگر یکی از طرفین نابالغ باشد فرد زنا کننده به ۱۰۰ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

 

ـ حکم سنگسار

حکم سنگسار در صورتی اجرا می‌شود که زنای محصن یا محصنه رخ داده باشد و در دادگاه اثبات شود(شهادت چهار شاهد) فرد زنا کننده یا هر دو فرد به سنگسار محکوم شده و در صورتی که این موضوع با اقرار اثبات شود، هر یک به ۱۰۰ ضربه شلاق محکوم خواهند شد.

 

جرم و مجازات زنا در چه صورتی ساقط می شود؟

لازم به ذکر است تحت برخی شرایط حکم زنا می‌تواند ساقط شود. برای مثال اگر طرفین ادعای زوجیت کرده و یا فرد پش از اثبات حکم نزد قاضی و در دادگاه توبه کند مجازات ساقط می شود.
یکی دیگر از راه های ابطال مجازات زنا است که در دادگاه اثبات شود که فرد از روی اکراه، ترس از جان و سلامت، اغفال و … به زنا تن داده است از مجازات معاف خواهد شد.

  • ۹۹/۰۶/۲۳
  • yegane akhavan

مجازات زنا

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی