وکالت

نکات مهم حقوقی

وکالت

نکات مهم حقوقی

۲ مطلب در بهمن ۱۳۹۹ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

طبق مطالعات انجام شده در دو دهه اخیر، پیچیده شدن شرایط اقتصادی، مشکلات شناختی و تربیتی و به طور خلاصه ازدواج های اشتباه باعث رشد نرخ اختلافات زوج ها و همچنین موضوع طلاق توافقی شده است.

اما طلاق توافقی از منظر قانون چیست؟ مفاد آن و مراحل و ضوابط طلاق توافقی از منظر قانون چه گونه است؟ با ما همراه باشید تا باهم به بررسی یکی از بزرگترین و مهم ترین معضلات اجتماعی ایران در دهه های گذشته بپردازیم.

 

۱) طلاق توافقی از منظر قانون چیست؟

طلاق توافقی در اصل راحت ترین و ساده ترین راه برای پایان بخشیدن به یک ازدواج اشتباه می‌باشد. در این نوع طلاق زن و شوهر بر اساس توافقی که باهم در مورد موضوعاتی از قبیل مهریه، نفقه، جهیزیه و همچنین حضانت فرزندان کرده اند، تصمیم میگیرند به زندگی مشترکشان پایان بدهند.

 

اکیدا توصیه می‌کنم قبل از هرگونه تصمیم به طلاق حتما با مشاوران امور خانواده مجرب مشورت کنید.

 

۲) طرفین طلاق در چه موضوعاتی باید باهم توافق کنند؟

 

الف) مهریه

یکی از مهم ترین و بربحث ترین موضوعات طلاق توافقی مخصوصا با شرایط اقتصادی حال حاضر کشور، مسئله مهریه می‌باشد. در این جا یک مبحث قانونی و یک مبحث توافقی مطرح است.
طبق قانون، زن مالک مهریه است و می‌تواند پس از اجرای عقد آن را از همسر خود مطالبه کند.

اما بحث توافق در مهریه به چه معناست؟

در این نوع طلاق زن می‌تواند کل یا بخشی از مهریه را طلب کرده و مرد نیز آن را بپذیرد که در این صورت توافق حاصل شده است. اما یکی از موضوعاتی که در پرونده های مرجوع به ما چندین بار تکرار شده است، رجوع مجدد زن برای در یافت مهریه پس از بخشش آن می‌باشد.

یکی از شرایط بازگشت زن به مهریه، گذراندن عده‌ی طلاق می‌باشد.

اما عده طلاق چیست؟

مدت زمانی که زن مطلقه باید بعد از طلاق و یا فوت شوهرش برای تجدید فراش صبر کند.
در صورت بازگشت زن و در خواست مجدد مهریه، ممکن است طلاق بائن که به معنی پایان روابط زناشویی است به طلاق رجعی تبدیل شود و زوجین بتوانند با رضایت و میل دوباره زندگی خود را از سر بگیرند.

 

ب) حضانت فرزندان

یکی از پرچالش ترین موضوعات طلاق همواره بحث حضانت فرزندان می‌باشد، خیلی از زوجین به دلیل همین موضوع از حق طلاق خود می‌گذرند و ترجیح می‌دهند به زندگی خود با تمام سختی هایی که ممکن است برایشان داشته باشد ادامه بدهند.

حضانت در فقه به معنای حفظ، نگهداری و تربیت فرزندان می‌باشد.

در طلاق توافقی زن و شوهر بالطبع باید با هم توافق کنند که کدام یک باید فرزند را تا رسیدن به سن قانونی نگهداری و کدام یک حق فقط ملاقات دارد.


اما اگر به هر دلیل زن و شوهر سر این موضوع به توافق نرسیدند چه؟
قانون چه می‌گوید؟

به زبان ساده طبق متن صریح قانون مدنی، مادر تا سن هفت سالگی برای حضانت فرزند بر پدر اولویت دارد و پس از آن حضانت فزند باید به پدر وی انتقال یابد.
اگر فرزند دختر باشد، تا ۹ سالگی قمری و اگر فرزند پسر باشد تا ۱۵ سالگی قمری حق حضانت بر عهده پدر همچنان باقی خواهد ماند و پس از آن این فرزند است که باید تصمیم بگیرد با کدام یک از اولیا خود، ترجیح می‌دهد زندگی کند.

نکته۱: اگر زن با فرد دیگری ازدواج کند، حق حضانت بر پدر وی منتقل خواهد شد. (به طور حتم اگر زن و شوهر این موضوع را با هم طی کنند، این قانون نقض خواهد شد.)
نکته۲: فساد اخلاقی، اعتیاد و … هر یک از زوجین در صورت اثبات در دادگاه خانواده، حق حضانت را به طرف دیگر منتقل خواهد کرد.

 

ج) اجرت‌المثل

زنان خانه دار و حتی شاغل اغلب در خانه و محیط خانواده مسئولیت هایی از قبیل شیر دادن به نوزاد، رسیدگی به امور منزل که از آن به عنوان خانه داری یاد می‌شود را بر عهده دارند.
این وظایف گرچه بدون چشم داشت انجام می‌شود اما دارای ارزش مالی است و مطابق شرع و قانون زن می‌تواند ازطریق دادگاه اجرت المثل خود را از همسرش طلب کند و یا آن را ببخشد و در مورد آن توافق کند.

 

د) نفقه‌ی زن و فرزندان

طبق متن صریح قانون مدنی:
نفقه عبارت است از همه‌ی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن، از قبیل: مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج.

و به زبان ساده نفقه به معنای تأمین نیازمندی‌های اولیه و ضروری زندگی می باشد. حال در دوره ای که حضانت فرزند بر عهده مادر می‌باشد، سرپرستی مالی و پرداخت نفقه بر عهده پدر می‌باشد.
اگر زن و شوهر بر میزان نفقه با هم توافق کنند، تا زمانی که دختر ازدواج نکرده است (در صورتی که شاغل نباشد) و پسر تا ۱۸ سالگی و پایان خدمت سربازی، هزینه های آن ها بر عهده قیم و نفقه دهنده می‌باشد.
معمولا زوجین در مسئله نفقه با مراجعه به وکیل اگاه و در نظر گرفتن شرایط مالی هم نسبت به این موضوع با هم توافق می‌کنند.

 

ه) استرداد جهیزیه

جهیزیه همان طور که می‌دانید؛ مجموعه اسباب زندگی است که طبق سنت تهیه آن  اغلب بر دوش خانواده دختر بوده و به خانه شوهر آورده می‌شود.
همانطور که مشخص است جهیزیه جز اموال دختر بوده و او می‌تواند تمام وسایلی که با خود آورده لیست کرده و به امضای شوهر آن را طلب کند البته توافق در این موضوع نیز بر قانون تقدم دارد.

 

۳) مراحل انجام طلاق توافقی به زبان ساده

گام اول: زن و شوهر باید در مورد تمام پنج مورد بالا به طور کامل به توافق برسند. برای این کار توصیه می‌شود حتما از وکلای خانواده و مشاوران امور خانواده کمک بگیرید، تا در مراحل بعدی با مشکل روبرو نشوید.

گام دوم: زوجین پس از مشخص شدن و طی کردن گام اول باید به باهم به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست طلاق توافقی یا همان گواهی عدم امکان سازش را تنظیم کنند. (در این مرحله، ارائه مدارک شخصی و اصل سند ازدواج الزامی است.)

گام سوم: در مرحله بعد دادگاه خانواده برای رسیدگی به موضوع طلاق زن و شوهر برگزار خواهد شد. دادگاه در این مرحله با ارجاع زوجین به مشاور خانواده وظیفه دارد تلاش خود را بر عدم جاری سازی صیغه طلاق بر عهده بگیرد. ( البته زوجین می‌توانند تقاضای طلاق را ابتدا در این مراکز مطرح کنند، تا این مرحله انجام نشود و فراید طلاق تسریع یابد.)

گام چهارم: پس از صدور گواهی عدم امکان سازش توسط قاضی، زن باید گواهی سلامت بکارت بگیرد و در صورت عدم باکرگی، گواهی عدم بارداری اخذ کند.
( در صورت باکره بودن زوجه، مهریه ای که به او تعلق می‌گیرد، نصف مهریه توافق شده می‌باشد.)

گام پنجم: پس از تایید و انجام تمام مراحل فوق، گواهی عدم سازش توسط دادگاه و با اعتبار سه ماه صادر خواهد شد و زوجین می‌توانند در این مدت با مراجعه به دفاتر ثبت طلاق، از هم متارکه کنند.
( پس از گذشت سه ماه. تمام مراحل قبل از اعتبار ساقط خواهد شد.)

نکته: البته زوجین در روزی که قاضی در حال تنظیم حکم گواهی عدم سازش است، می‌توانند خود را از حق تجدید و فرجام خواهی عزل کرده و رای دادگاه را قطعی کنند تا اعتبار سه ماهه نیز در میان نباشد.

 

جمع بندی

ازدواج در تمام جوامع و مذاهب امری مقدس و پاک است، ولی گاهی اوقات به دلیل شرایط و مشکلاتی خاص که می‌تواند علل مختلفی داشته باشد، جدایی زوجین به صلاح یکدیگر می‌باشد.
باز هم ما توصیه می‌کنیم قبل از هرگونه تصمیم و حتی بیان کردن آن با بکدیگر، با مشاوران ارشد امور خانواده مشورت کنید و بنیان خانواده را به آسانی از بین نبرید.
اما اگر به هر عنوان صلاح شما جدایی بود، ما در گروه وکلای آهوپای با بهره مندی وکلای مجرب امور خانواده و طلاق آماده مشاوره رایگان به شما عزیزان در جهت تسریع و تسهیل فرایند طلاق شما و بهبود شرایط شما هستیم.

http://webilaw.com/

  • yegane akhavan
  • ۰
  • ۰

 

 

در پست های قبل راجع به وکالت دعاوی خانواده و وکالت طلاق آهوپای مطالب مفیدی را در اختیار شما قرار دادیم. همانطور که گفته شد، طلاق انواع و اقسام گوناگونی دارد که هر یک دارای شرایط ویژه‌ای است. در این پست قصد داریم درمورد طلاق رجعی و شرایط آن اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید و در صورت وجود هرگونه سوال و یا مشاوره می‌توانید با آهوپای تماس بگیرید…

طلاق رجعی چیست؟

یکی از اقسام طلاق، طلاق رجعی است که در مقابل طلاق بائن قرار دارد. کلمه رجعی یا رجوع که به معنای بازگشت است، اصطلاحا به وضعیتی گفته می‌شود که مرد پس از جدا شدن از همسر خود به‌واسطه طلاق، دوباره قصد این را داشته باشد که به زندگی مشترکشان باز گردد. به همین دلیل در قانون مدنی احکام ویژه ای برای رجوع از طلاق مقرر شده است.

آثار طلاق رجعی

در صورتی که طلاق از نوع رجعی باشد، مرد می تواند در ایام عده زن، دوباره به زندگی با وی ادامه بدهد. چرا که یکی از آثار طلاق رجعی این است که زن در ایام عده طلاق، مانند همسر مرد می باشد و حتی وی از حق نفقه هم برخوردار است. بنابراین، مرد می تواند در این مدت زندگی مشترک را از سر بگیرد.

بر اساس ماده 1148 قانون مدنی، طلاق رجعی این‌گونه تعریف شده است: ” در طلاق رجعی برای شوهر در مدت عده حق رجوع است. ”

بدین ترتیب در تعریف طلاق رجعی می توان گفت که طلاق رجعی، طلاقی است که پس از آن زن باید عده طلاق را نگاه دارد و در طول این مدت، رجوع مرد از طلاق ممکن است. می توان گفت به دلیل حقی که برای مرد در خصوص رجوع از طلاق پیش بینی شده است، این نوع طلاق را رجعی می گویند.

طلاق رجعی چگونه طلاقی است؟

طلاق رجعی

بر اساس ماده ۱۱۴۸، طلاق در صورتی رجعی است که دو وصف زیر را به صورت همزمان داشته باشد:

۱. بعد از طلاق، زن باید عدّه طلاق نگه دارد و نتواند بلافاصله بعد از طلاق، دوباره به ازدواج مرد دیگری در آید. بنابراین، طلاقی که عده ندارد مانند طلاق پیش از رابطه زناشویی ( طلاق خانم های دوشیزه در دوران عقد ) و طلاق خانم های یائسه را نمی توان طلاق رجعی محسوب کرد؛ بلکه طلاق بائن هستند.

 

۲. در زمان عده بتوان از طلاق رجوع کرد و بدون اینکه نیاز به عقد ازدواج دیگری باشد، زندگی مشترک را ادامه داد. پس مواردی که زن نیاز به نگه داشتن عده طلاق داشته باشد، ولی رجوع از طلاق به لحاظ قانونی امکانپذیر نباشد را نمی توان جزء طلاق های رجعی محسوب کرد. ( مانند طلاق برای بار سوم و طلاق خُلع )

شرایط وقوع طلاق رجعی

رجوع از طلاق که به اراده مرد اتفاق می افتد، جزء اعمال حقوقی است که باید به وسیله‌ای اعلام شود. بنابراین هرگونه سخن یا فعلی که به طور معمول به منظور اعلام قصد رجوع از طرف مرد انجام می شود را باید رجوع از طلاق محسوب کرد. مانند بوسیدن، لمس کردن و هر گونه گفتاری که دلالت بر قصد رجوع نماید.

برای تحقق رجوع از طلاق نیازی نیست که حتما این قصد به زن اعلان شود؛ بنابراین، اگر مردی بدون اطلاع همسر سابق خود از طلاق رجوع کرده و این قصد را اعلام کند، کافیست تا از همان زمان دوباره پیوند زناشویی آغاز شود. با این وجود، چون زن در اثر رجوع مرد از طلاق، دوباره تکالیفی در زندگی زناشویی خود پیدا می کند، باید پذیرفت که زن تنها از تاریخ آگاه شدن از رجوع مرد مکلف به رعایت وظایف زناشویی در برابر مرد است.

نکته مهمی که در خصوص رجوع از طلاق وجود دارد این است که این رجوع حتما باید ظرف مدت یک ماه از تاریخ رجوع به ثبت برسد؛ در غیر این صورت مرد ممکن است به مجازات عدم ثبت رجوع از طلاق محکوم بشود.

آیا این رجوع و طلاق زمینه ساز بازیچه شدن زن است؟

اگر رجوع بعد از طلاق، در ایّام عدّه موجب بازیچه شدن می‏‌شود، باید گفت: چنین برداشتى کاملاً خطاست، زیرا:

  • امکان رجوع فرصت مناسبى براى حفظ بقا و دوام خانواده و جلوگیرى از متلاشى شدن آن است.
  • کسى که در عدّه طلاق رجعی است، در حکم زوجه است و نفقه‏‌اش بر عهده شوهر می‏باشد و حق دارد در منزل او سکونت داشته باشد و حتى از او ارث می‏برد.

این مسئله نوعى حمایت معیشتى از زن است. جالب است بدانید بسیارى از فقها و حقوق‏دانان آن را حکم (قاعده آمره) می‏دانند، نه حق، که قابل اسقاط باشد، زیرا:

  • حق رجوع، یک امتیاز فردى نیست که به نفع شوهر در نظر گرفته شده باشد، بلکه اختیارى و در راه مصلحت خانواده و مهلتى براى تصمیم بهتر است.
  • اسقاط آن طلاق را «بائن» می‏کند، که به زن لطمه می‏زند، زیرا دیگر نمیتواند از حقوق زناشویى مانند نفقه و ارث برخوردار شود.

اگر مقصود آن است که طلاق مجدّد موجب بازیچه شدن زن می‏شود، باز یادآور می‏شویم طلاق دادن شرایط ویژه ‏اى دارد علاوه بر اینکه دادگاه ‏ها اگر بدانند که مرد در طلاق رجعی قصد آزار دارد باید از آن جلوگیرى کنند، چون مصداق سوء معاشرت و اذیت و آزار زن است و مخالف شریعت اسلامى است که می‏فرماید یا زنان را به خوبى در منزل نگه‏دارید و یا به خوبى رها کنید و حق طلاق خود را از ابزارى براى در تنگنا قرار دادن آنها نسازید.

وکالت دعاوی طلاق در تهران

گروه آهوپای متشکل از وکلای خبره و حرفه‌ای در زمینه دعاوی خانواده، وکالت طلاق و… است. طلاق مقوله‌ای پیچیده است و قوانین متفاوتی دارد؛ از این رو نیاز است با وکیلی مشاورت کنید که به تمامی این قوانین تسلط کافی داشته باشد تا بتواند از حقوق قانونی شما دفاع کند. در صورتی که نیاز به وکیل طلاق در تهران داشتید، می‌توانید به‌صورت حضوری، آنلاین و یا تلفنی با آهوپای ارتباط برقرار کنید. کارشناسان آهوپای در اولین فرصت مشاوره های ارزشمندی را در اختیار شما قرار می‌دهند.

  • yegane akhavan